понедељак, 30. април 2018.

Priča Gopodina Bit-Koinera

Preskočio je rudnik, nego je odmah izašao na berzu. Tako je, smatra se, elegantnije, ozbiljnije i nekome formata Gospodina Bit-Koinera, dostojnije.

Sledstveno, produbio je interesovanja za špekulativne poslove; svakoga dana bivao je sve uvereniji da učestvuje u istorijskom preokretu. Čitav svet pred njim, smatra on, počiva na snovima koji imaju cenu i bar-kod. To je, dakle, čista metafizika.

Jednom je Gospodin Bit-Koiner čuo priču sa naravoučenijem; neko mu je pričao o kraljevskoj misiji koja je tražila košulju srećnog čoveka. Posle neočekivano duge potrage, na samoj granici nedopuštenog odustajanja, nalete na čobanina koji je bio srećan. Ali, taj čobanin, siromah, nije imao košulju.

Gospodin Bit-Koiner, saslušavši priču iz pristojnosti, nije verovao svojim ušima. Jedino logično objašnjenje iz njegovog ugla jeste da svi tu lažu kao psi - oni koji tvrde da nisu srećni, a bogati su, a i čobanin koji tvrdi da je srećan, a nema ni košulju.

Pošto Gospodin Bit-Koiner ne troši vreme na zanesenjačke priče, nije se potrudio da dublje ulazi u to ko je tu slagao i zašto. Bolje da lista berzanske izveštaje i prati indekse, zaključio je. Sa zanosom, razume se.


Нема коментара: