понедељак, 26. септембар 2011.

porodična priča

Inspektor Deronjić je završio život i karijeru; bacio je kašiku, pandrknuo je, srce je prestalo da mu kuca, sve životne funkcije, a naročito vitalne su se ugasile. Umro je, ukratko.
Da nije ubijen? Zvanično nema potvrde te pretpostavke. Deronjićeve kolege vrte glavama; nema indicija, nema motiva, nema osumnjičenih, nema tragova. Iza Inspektora Deronjića nije ostalo ništa.
Sve to je, međutim, potpuno nebitno jer se dogodilo, ne samo pre pisane istorije, već pre nastanka svemira uopšte.
Prvo je, dakle, umro Inspektor Deronjić, pa je nastao svet, a to je važno. Kada je svet već nastao, pojavio se određeni broj likova, a među njima i jedan Brat Milosrdnih sestara po imenu Velja koji je tog jutra ušetao u prodavnicu muzičkih instrumenata i ostalih uređaja i predstavio se kao istoričar. Velja smatra da istoričar u radnji muzičke opreme može da znači samo jedno; ali šta je to - još nikome nije otkrio.
Prodavac ga je istog trena ubacio u kategoriju: "Konzervativni nacionalistički mlatomudi i loše prikriveni gejevi" i uvalio mu izdrndane palice za bubanj koje su, navodno, pripadale bubnjaru grupe Queen za neke smešne pare i lažni istoričar ode.
Prodavac je, u stvari, jedan dobar lik koji se zove Aleksandar, isto kao jedan drugi Aleksandar koji nije tako dobar lik kao onaj koji se zove isto kao on i radi u prodavnici muzičke opreme.
Problem sa prodavnicama muzičke opreme je što nemaju onoliko posla kao nekad. Tako stalno Aleksandru govori Lila, supruga vlasnika radnje, inače i sama vlasnica jedne male, kućne, porodične manufakture za pravljenje sitnih kolača, posnih i mrsnih. Njen muž, druga polovina tog para vlasnika malih preduzeća i vlasnik već pomenute radnje muzičke opreme zove se Joca.
Jocina sestra voli da kasni na sastanke sa momcima, a ne voli neke modne kreatorke. Pre nekoliko dana videla je jednu kreatorku na televiziji i nije joj se svidela. Mada je to bio nesumnjivi društveni ivent. Za Jocinu sestru, Jacu, to je bio veći događaj od sahrane japanskog cara čije ime ionako ne zna. O svemu tome ona upravo priča telefonom, po tarifi iz najnovijeg postpejd paketa, svojoj kumi Slađi, ženi slobodnih shvatanja koja ima petogodišnjeg sinčića koji još nije odbijen od sise i upravo smeta svojoj mami da razgovara sa svojom kumom jer je pao, odrao kolena i urla kao sirena. Njegova roditeljica se ne da uznemiriti i ignoriše situaciju sa ledenm mirom slušajući o zimskoj kolekciji u pastelnim bojama. Onda se sete da je prošle godine još jednoj njihovoj kumi, Ceci, onoj što je bila udata za trećeg Aleksandra, alkoholičara u razvoju, kroz sobu protrčala gola Lola u svom filmu.
Čitav dan je padala kiša. Na porodičnom skupu na kome niko nikoga ne razume, Kraka je dao svoj doprinos u razgovoru sa Prežom. Pored njih tu su bile Branka, Petar i Mira koji su se prisećali prošlosti, kao i Zvezdana, Draga i Dragan koji su govorili o deci.
Sa televizora je dopirala prigušena muzika.

Нема коментара: